Rozmaring illóolaj
Akciós termékek
1 900 Ft 760 Ft

Rozmaring illóolaj

Rozmaring
(Rosmarinus officinalis)

Leírás:

A rozmaring egy fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (rosmarini folium) kapjuk. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át. Az olajat a rozmaring leveleiből és virágos zsenge száraiból vízgőz desztillációval állítják elő. Illata kámforos, erőteljes.

 

Felhasználás:

Illóolaja a végtagok vérkeringését javítja, reumaellenes hatású és csillapítja az idegfájdalmat. Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar külsőleg alkalmazza (kölnivizek, fürdőesszenciák, szappanok, krémek, kenőcsök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok). Fertőtlenítő hatású, gyulladáscsökkentő, görcsoldó. Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat, fertőtleníti a beleket. A szívpanaszokat enyhíti, beállítja a vérnyomást. Alkalmazzák izomfájdalmakra, reumára, kimerültségre. A rozmaringolaj nem toxikus, csak ritkán és legfeljebb enyhén irritáló, szemben több más olajjal. Belsőleg viszont csak kizárólag orvosi javaslatra – főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén- és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni, terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!

 

Főbb alkotórészei:
szaponin, cseranyagok

 

Hatásai:

Zsíranyagcsere szabályzó, vízhajtó, emésztést javító, izzasztó, agyműködést fokozó, fertőtlenítő, vérnyomást növelő, szíverősítő.

 

Érdekesség:

Az egyiptomiak a fáraó sírjába is tettek pár levél rozmaringot, hogy a túlvilágon is mellette legyen értékes hatóanyagai, melyet nem csak ízesítésre használtak, hanem gyógyászati célokra is.

 

 

Mely termékünkben található meg?

  • ÖRDÖG