Kakukkfű illóolaj
Akciós termékek
1 900 Ft 760 Ft

Kakukkfű illóolaj

Kakukkfű
(Thymus vulgaris)

Leírás:

A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer- és gyógynövényfaj. Már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Különösen a franciák és bolgárok kedvelik.

 

Főbb alkotórészei: Timol, Karvakrol

 

Felhasználás:

A bőrön keletkező sebek fertőtlenítésére kiválóan alkalmas, e mellett légúti és húgyúti fertőzések csillapítására használjuk. A szagokat semlegesíti, a levegőt frissíti. A légzést segítő orrkenőcsök, krémek, inhalálók fő alkotórésze. A kakukkfű illóolaj ezeken felül használható a szájvizekben, az ecsetelőkben és a szájüreg öblögetését szolgáló folyadékokban. Gyulladáscsökkentő hatása révén masszázsolajokban, fürdőkenőcsökben, szaunaolajokban is megtalálható.

Figyelmeztetés! Várandós és szoptatós anyáknak nem ajánlott. E mellett epilepsziában, magas vérnyomásban és pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek használata nem javallott.

 

Hatásai:

Vérnyomást növelő, fertőtlenítő hatású, immunerősítő, emésztést fokozó, görcsoldó, szellemi teljesítményt serkentő, vérellátást serkentő, lázcsillapító, izzasztó hatású, vizelethajtó, szagtalanító.

 

Érdekesség:

Már a sumér kultúrában is találtak feljegyzéseket a kakukkfű termesztéséről és felhasználásáról. Fertőtlenítő hatása miatt régen pusztító járványok visszaszorítására és a halottak balzsamozására is alkalmazták.

 

Mely termékünkben található meg?

  • ALMADA
  • CARAMEL