Gyömbér
Akciós termékek
1 900 Ft 760 Ft

Gyömbér

Gyömbér illóolaj
(Zingiber Officinalis)

Leírás:

A gyömbér Afrikában és Nyugat-Indiában honos növény. A XV. század környékén fűszerként került Európába. Gyógyszerként használták már az ókorban is, említést tesz róla a szanszkrit, a kínai, a görög és az arab irodalom is. A gyömbér nevét India Gingi nevű tartományáról kapta, ahol gyomorfájás elleni teákat főztek belőle. A gyömbér körülbelül 3-4 méter magasra nő, vastag, gumós gyökérzete van. Évente növeszt egy szárat közvetlenül a gyökérből, keskeny lándzsaszerű levelekkel, valamint fehér vagy sárga virágokkal. Olaját lepárlással a növény gyökérzetéből állítják elő. Megjelenését tekintve tiszta sárgás, kis sűrűségű folyadék, melyre jellemző a fás, enyhén szúrós, fűszeres illat.

 

Felhasználás:

A gyömbér leginkább kozmetikumokban, parfümökben, és krémekben található meg kellemes, fűszeres illata miatt. A gyömbér illóolaj ritkán irritálja a bőrt, inkább a bőr alatti vérellátást segíti, frissíti, így alkalmas aromaterápiás fürdőbe, szauna és masszázsolajban. Meleg borogatásként emésztési zavarok, kólika, görcs esetén, menstruációs fájdalmakra már pár csepp segít. Zsebkendőre csepegtetve belélegezni, hányingerre, émelygés esetén, gyomorrontásra, másnaposságra, utazási betegségre. A téli náthás, influenzás időszakban párologtatóba csepegtetjük.

 

Főbb alkotórészei: amidon található a legnagyobb részben, de ezen kívül több mint 100 összetevőt azonosítottak.

 

Hatásai:

Fájdalom – és gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, immunerősítő, étvágyat serkentő, emésztést fokozó, görcsoldó, feszültség csillapító, vérellátást serkentő,

 

Érdekesség:

A szenegáli nők övet készítettek gyömbérből, melyet férjüknek ajándékozták a szexuális teljesítmény serkentése érdekében. A római kultúrában a gyömbért a borok ízesítésére használták, mivel rájöttek, hogy a szexuális vágyat fokozza.


Mely termékünkben található meg?

  • ZONGA