Oliva olaj
Akciós termékek
1 900 Ft 760 Ft

Oliva olaj

Oliva olaj
(Oleaeuropaea)

Leírás:

Az olajfa a Földközi-tenger környékén őshonos; a vad olajbogyókat már a neolitikus ember is gyűjtötte, i. e. 8000 körül. A vad olajfa őshazája Anatólia. Az viszont nem tisztázott, hol kezdték el termeszteni.

Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból mechanikai úton (préseléssel) előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója. Napjainkban, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban készítik a legtöbb olívaolajat. Nem keverendő össze a préselés után visszamaradó olívapogácsából (törköly) oldószeres kivonással készülő olajjal (olívapogácsa-olaj vagy Sansa-olaj), amely az olívaolaj olcsóbb és gyengébb élvezeti értékű helyettesítő terméke.

 

Felhasználás:

Az olívaolaj a benne található hatóanyagoknak köszönheti bőrszépítő, bőrpuhító hatását. Rendkívül magas az E-vitamintartalma, ezáltal fiatalító tulajdonságú. Az olíva olajsava, a sebum a bőr faggyújának alkotórésze, amely fontos szerepet játszik a bőr egészségének megőrzésében. Az olíva linolsava segíti a bőr regenerálódását, ez különösen lényeges a változókorban. A linolsav védi és táplálja a bőrt, erősíti az immunrendszert, valamint hidratál, és gátolja a mélyrétegű vízvesztést. Ezért az olívaolajos bőrápolás szoláriumozás és erős igénybevétel esetén is ajánlott.

Az olívában található alfatokoferol a természetben előforduló legfontosabb E-vitamin. Ez a bőr számára a leghasznosabb antioxidáns, amely az öregedés, a ráncosodás, a bőr petyhüdté válása ellen hat. Az alfatokoferol elősegíti a hámsejtek képződését, így a friss bőrsejtek gyorsabban kerülnek a felszínre, és ezáltal valóban fiatalító hatású.

Az olívaolaj védi azokat a mirigyeket, amelyek az egészséges, dús hajért és a feszes testkontúrért felelős hormonokat terelik. Gyulladáscsökkentő hatása is jelentős, ezért az aknék megjelenését is gátolja.

 

Hatásai:

Hidratál, fiatalít, immunrendszer erősítő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő.

 

Érdekesség:

Homérosz az olívaolajat „folyékony aranynak” nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.

 

Milyen termékünkben található meg:

CALENDULA, ADRENALIN, MARRONE, OLIVIA, MELANGE, ZONGA, LIMONE, PELLE, MIDORI, ALMADA, ÖRDÖG, BŰBÁJ, MATTINO, BERBER, LATTE, BUBORÉK, BOBOTI, KRISTÁLY,